Föreningen Verkstan – RSMH Valegården

Verkstan

Om föreningen

Föreningen Verkstan RSMH Valegården är en oas i Uppsala, alldeles intill det centrala resecentrumet.  Här kan människor umgås, diskutera och slappna av i en lugn och öppen miljö. Verkstan ordnar studiecirklar, hyr ut stora caféet och ateljén. Verkstan är partipolitiskt och religiöst obunden och är också medlem i RSMH (Riksförbundet för Social och Mental Hälsa).

Historik

År 1972 bildades Föreningen Release i Uppsala. Förebilden kom främst från England och Release anslöt sig till riksorganisationen RSMH samt RFHL (Riksförbundet för rättigheter, frigörelse, hälsa och likabehandling). Föreningens inriktning var, i likhet med riksorganisationerna, kamratstödjande arbete. 1976 startade föreningen ett projekt- ”Allativitetshuset Verkstan” . Verkstan utgjorde för många en samlingsplats för egenkraft, projekt och idéer som en motkraft till det alltmer kommersialiserade samhället. Lokalen låg på Svartbäcksgatan där Stadsbiblioteket ligger idag, och hyrdes av kommunen. Där skapade medlemmar keramikverkstad, målerigrupp, musik, krokiteckning, matlag, loppis, silkscreen-tryck och mörkrum för fotografi. Samtidigt genomfördes många studiecirklar i samband med de olika verksamheterna. På Verkstan utvecklades också samarbete med rörelser som Jordens vänner, Stoppa Kärnkraften, UppsalaMagazinet (en lokal tidning), Kampanjen mot Värnplikt, Alternativ Jul, Arbetsgrupp för bostadslösa och människor som arbetade med sociala frågor i Uppsala.

År 1984 tvingades Verkstan flytta på grund av Biblioteksbygget, och efter en tid i tillfälliga lokaler på Rundelsgränd togs det historiska beslutet att skaffa egna lokaler och slippa osäkerheten med andrahandskontrakt. År 1985 kunde föreningen med hjälp av egna krafter och riksorganisationerna RSMH och RFHL köpa fastigheten på Alsikegatan 6 i kvarteret Vale.

År 1994 bytte föreningen Release namn till Föreningen Verkstan och projektet ”Allaktivitets huset Verkstan” blev en förening. År 1998 gick föreningen med i Bygdegårdarnas Riksförbund och fastigheten fick även status som bygdegård under namnet ”Valegården”.


Kontakta oss

Tfn:
kontor: 018-124409
kök: 018-130390

Besöksadress:
Alsikegatan 6
753 23 Uppsala

Det går öven bra att maila oss
Besök gärna vår hemsida

 

Ämnesområde

Kommande Evenemang

Det finns inga kommande events just nu.

Vi erbjuder PEER Support utbildning i samarbete med verksamheter inom Region Uppsala och länets kommuner.

För närvarande har vi inte någon planerad utbildning. Mer info om utbildningen här

Behöver du någon som lyssnar?

Vi har listat Hjälplinjer som du kan ringa när du är i kris eller mår psykiskt dålig och behöver någon att prata med.

Ladda gärna ner vår broschyr om Barns brukarinflytande genom att klicka på bilden

Alla kan lära sig mer – hela livet

Vi vill rekommendera utbildningar för dig som vill få mer kunskap inom psykisk (o)hälsa
Du hittar dessa här

Prenumera på vårt Nyhetsbrev

Ta del av vårt nyhetsbrev och få information direkt i din mailbox om vårt arbete på Forum för Brukarinflytande och på vad som händer inom vård och stöd i Uppsala län.