Litteratur

Boktips från nyhetsbrevet.

Blandad kompott om annorlundaskap, funktionsvariationer och svårigheter men också om förmågor och styrkor och om hur vi kan komplettera varandra.

boktipsboktipsboktipsFörfattare:
Gunnel Andersson, Per BÛrlow, Anne Denhov, AlainTopor
Utgiven: 2016
Förlag:
Studentlitteratur AB
Antal sidor:
288
ISBN: 
9789144108131

I denna bok
 får du ta del av nya intervjuer med personer som har allvarlig psykisk ohälsa och även från egen tidigare forskning. Författarna presenterar en social modell för att förstå psykiska problems uppkomst, utveckling och hantering. Här kan kan du läsa om viktiga faktorer som har en inverkan i att gå från rollen patient till person. Vidare kan du läsa om de berörda personernas vardagsliv som exempelvis förhållande till vänner, kontakt med vård- och stödorganisationer och att hantera ekonomi och läkemedel och dess betydelse på återhämtningen.

Boken hittar du härFörfattare:
Alain Topor
Utgiven: 2004-2009
Förlag: Natur & Kultur Akademisk
Antal sidor: 256
ISBN: 9789127098633

De flesta människor som drabbas av svåra psykiska problem återhämtar sig, helt eller delvis. Att återhämta sig betyder inte att man nödvändigtvis är fri från alla symtom utan kan även innebära att man kan hantera dem och leva ett acceptabelt liv. Forskning visar att de flesta som fått psykiatrins mest belastade diagnos – schizofreni – återhämtar sig. Forskning visar också att återhämtning från svår psykisk ohälsa har pågått i alla tider. Vad hjälper människor med psykisk ohälsa att återhämta sig? Vad gör de själva, och vad kan andra göra för att stödja en person till återhämtning. Mer om detta i Topors Vad hjälper?

Boken hittar du här

 


Rosengädda


Författare:
Emma Hamberg
Utgiven: 2013
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 349
ISBN:9789187319280

Rosengädda nästa handlar om Bror, en trettonårig frankofil som har oändligt många skivor med Serge Gainsbourg men inte en endaste vän. Tessan som är en tjugonioårig kvinna som sitter fast i en dålig relation. Och om Jane som är en unik kvinna, en sextioårig excentrisk dam som hjälper små djur i nöd. Tillsammans ger de sig iväg till Rosengädda, en resa som kommer att förändra alla deras liv för evigt.

Boken hittar du här

 


Projekt Rosie


Författare: Graeme Simsion

Utgiven: 2014
Förlag: Bonnier Pocket
Antal sidor: 319
ISBN: 9789174293746

Projekt Rosie – Don Tillman är 39 år gammal och ska gifta sig. Han vet bara inte med vem än. Han ser bra ut men har aldrig riktigt passat in i några sociala sammanhang och har svårt att få kontakt med kvinnor. Men som den strukturerade forskare Don är utformar han Projekt fru – ett mycket grundligt frågeformulär – som ska hjälpa honom att hitta den perfekta partnern. Hon får absolut inte röka, dricka, ogilla kött, komma försent eller rubba hans inrutade liv.
Rosie Jarman gör allt detta. Hon är även spontan, smart och snygg, jobbar som bartender och vänder upp och ner på hela Dons tillvaro.

 Boken hittar du här


Etthundra mil


Författare: Jojo Moyes

Utgiven: 2015
Förlag: Printz Publishing
Antal sidor: 384
ISBN: 9789187343575

Ett hundra mil – Jess Thomas’ liv suger. Hennes man har stuckit och hon tvingas ha dubbla jobb för att försörja sina två barn. Styvsonen Nicky kommer ständigt hem från den ruffa kommunala skolan med nya blåmärken, och stänger in sig med datorn på sitt rum. Dottern Tanzie är lite av ett mattegeni, men när hon erbjuds en plats på en trevlig privatskola räcker pengarna inte till. Om hon inte kan vinna första pris i Skottlands matematikolympiad? Men Jess har varken bil eller pengar till tågbiljetter. IT-miljonären Ed, med ett eget kaotiskt förflutet, blir av en tillfällighet deras riddare i skinande rustning. När han erbjuder sig att köra den lilla familjen, inklusive illaluktande hunden Norman, tvärsigenom England till Skottland är det hans första osjälviska gärning på åratal – kanske någonsin. Men kommer de att hinna? Och om de gör det – kommer deras problem att vara över?

Boken hittar du här


Ämnesområde

Kommande Evenemang

Det finns inga kommande events just nu.

Vi erbjuder PEER Support utbildning i samarbete med verksamheter inom Region Uppsala och länets kommuner.

För närvarande har vi inte någon planerad utbildning. Mer info om utbildningen här

Behöver du någon som lyssnar?

Vi har listat Hjälplinjer som du kan ringa när du är i kris eller mår psykiskt dålig och behöver någon att prata med.

Ladda gärna ner vår broschyr om Barns brukarinflytande genom att klicka på bilden

Alla kan lära sig mer – hela livet

Vi vill rekommendera utbildningar för dig som vill få mer kunskap inom psykisk (o)hälsa
Du hittar dessa här

Prenumera på vårt Nyhetsbrev

Ta del av vårt nyhetsbrev och få information direkt i din mailbox om vårt arbete på Forum för Brukarinflytande och på vad som händer inom vård och stöd i Uppsala län.