Minne, tid och planering

Tydliggörande planering

Vid planeringen för barn, unga och vuxna med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) är det viktigt med tydlighet till individens behov, förutsättningar, erfarenheter och tänkande.

Det gäller såväl den ledning och stimulans, det vill säga det stöd som alla ska ha, och med extra anpassningar, för att underlätta i vardagen kan man använda sig av ”De 8 frågorna”.

De 8 frågorna

 1. Vad ska jag göra?
 2. Varför?
 3. Var ska jag vara?
 4. När ska jag göra det?
 5. Hur länge ska jag göra det?
 6. Hur mycket ska jag göra?
 7. Hur ska jag göra det?
 8. Vad händer sen?

Bli hjälpt med hjälpmedel i din vardag

Ibland kan det vara svårt att få till en struktur i vardagen. Ibland kan det också vara svårt att komma ihåg att göra saker att komma igång m.m.  Minne, tid och planering innehåller många olika typer av hjälpmedel för att komma ihåg saker och planera framåt. Till exempel finns olika slags kalendrar och planeringssystem, som väggtavlor, särskilt anpassade mobiltelefoner och handdatorer, eller programvaror och appar.

Det finns olika hjälpmedel för minnesstöd, bland annat medicinpåminnare, sakletare och fickminnen som spelar upp påminnelser som man själv eller andra har spelat in.

Klockor finns av många slag, till exempel som ger påminnelser genom att tala eller vibrera, och timers som räknar ner tiden. Här nedan ger vi några exempel på appar för mobiltelefon/iPads.

Tekniska hjälpmedel:  

 • Jortekalender & Organizer:

  jorte
  Jortekalender är en personlig organisatör. Kalendrar kan visas i antingen månadsvis eller veckovis utsikt. Dess skärm kan vridas i sidled.
  Du kan se en överblick viktiga händelser som visas i rött, ändra bakgrundsfärgen för dagen och konfigurera många fler alternativ för att skapa din personliga kalender stil. Du kan ställa in din personliga kalender, dela kalendrar med dina vänner och familj och även skapa publika kalendrar. Du kan köpa till fler ikoner och bakgrunder att använda i Jorte Calendar om så önskas. Du kan även själv göra olika former och färglägga dessa som tex, trianglar och cirklar etc. Finns för iPhone och Android.

  Språk: Svenska mfl
  Pris: Finns bl.a som kostnadsfri och för betalning beroende av telefon och vilken version


 • Timstock:
  timstock

  Timstock är ett verktyg för att visuellt visa tid mellan 1 och 300 minuter. Tanken är att det ska vara ett hjälpmedel för barn och andra som har svårt att förstå det abstrakta begreppet tid. Det kan till exempel användas för att få ditt barn att förstå att göra läxan i 10 minuter inte är världens undergång, det är bara 10 små lampor bort. Varje lampa motsvarar ett visst antal minuter beroende på vald tid. När tiden är slut kommer ett ljud höras och lampornana blinka. Du kan välja din egna bakgrund och välja mellan flera ljud som ska låta då tiden är slut som te. x applåder. Lättanvänd och väldigt användbar för att få ett barn att lära sig hur lång tid olika sysslor tar. Har även ett lås så att te.x ett barn inte själv ska kunna ändra tiden.
  – Ibland verkar det dock som ljudet inte låter trots att ljudet på mobilen är påslagen.
  Finns för iPhone och Android.

  Språk: Svenska mfl
  Pris: 10 – 22kr beroende av telefon


 • Håll Koll kalender:
  hall-koll

  Få kontroll över din dag med HållKoll. Viktiga funktioner samlade på en plats: kalender, timer, checklista och stödpersoner.
  Kostnadsfri i två veckor. Därefter är endast kalenderfunktionen tillgänglig. Har en väldigt bra hemsida där du kan läsa och se filmsnuttar om hur appen fungerar.
  Finns för iPhone och Android. Ev. kan man få hjälp från hjälpmedelscentralen för att få licensen till denna.

  Språk: Svenska
  Pris: Hållkoll Premium abonnemang, 49 kr per månad (inklusive moms)
  Hållkoll premium abonnemang, 539 kr per år (inklusive moms)


 • MemoAssist:

  memoassist
  MemoAssist är mycket lätt att använda och både ljud och bild kan användas för att förstärka dina egna händelser/påminnelser. MemoAssist kan fjärrstyras av andra personer så de till exempel kan lägga in händelser/påminnelser som hjälper dig i vardag och i arbete. MemoAssist påminner om olika aktiviteter till exempel ”Nu är det frukost”, ”Glöm inte din medicin” eller ” Packa väskan”. Det möjligt att skriva precis det man vill och till varje händelse kan en bild infogas från den inbyggda bildkatalogen eller med dina egna bilder. Mycket fint utseende och lätthanterlig. Uppgraderas regelbundet. Se kortfilm som beskriver appen här.

  Språk: Svenska mfl
  Pris: Finns i gratis version och till en kostnad på 695kr i AppStore

 

 Här hittar du fler hjälpmedelsappar under följande kategorier:

Arbetslivet/Skola 
Fritid
Mix

 

Ämnesområde

Kommande Evenemang

Det finns inga kommande events just nu.

Vi erbjuder PEER Support utbildning i samarbete med verksamheter inom Region Uppsala och länets kommuner.

För närvarande har vi inte någon planerad utbildning. Mer info om utbildningen här

Behöver du någon som lyssnar?

Vi har listat Hjälplinjer som du kan ringa när du är i kris eller mår psykiskt dålig och behöver någon att prata med.

Ladda gärna ner vår broschyr om Barns brukarinflytande genom att klicka på bilden

Alla kan lära sig mer – hela livet

Vi vill rekommendera utbildningar för dig som vill få mer kunskap inom psykisk (o)hälsa
Du hittar dessa här

Prenumera på vårt Nyhetsbrev

Ta del av vårt nyhetsbrev och få information direkt i din mailbox om vårt arbete på Forum för Brukarinflytande och på vad som händer inom vård och stöd i Uppsala län.