Lagspel!

Så tog den isländska sagan slut. En bedrift jag följt och fascinerats av. Tänk så långt det går att ta sig om alla spelare verkligen jobbar tillsammans och vet var de har varandra! En ensam spelare kan inte nå framgång utan det krävs en laginsats. Precis som i återhämtningsprocessen. Det är först när alla aktörer runt människan i behov av stöd verkligen jobbar tillsammans och lyssnar på lagledaren/brukaren/patienten/kunden/klienten/den själverfarne som laget når framgång.

I en återhämtningsprocess är alla parter precis lika viktiga som aktörerna på en fotbollsarena. Vi behöver fansen, de hängivna närstående som finns där i både medgång och motgång. Vissa fans är förstås enbart intresserade när det går bra, de ger upp och går hem när det går dåligt eller kastar buarop och glåpord. De äkta däremot stannar kvar och gör vulkanen även efter en förlust. Vi behöver duktiga backar såväl som mittfältare och anfallare. Målvakten fyller en enormt viktig funktion men vilken yrkeskategori som är vad i min jämförelse tänker jag inte uttala mig om, det spelar liksom ingen roll.

Huvudsaken är att alla spelar på samma plan, tror att de kan lyckas och jobbar mot samma mål. För mig heter verktyget för samarbete SIP, samordnad individuell plan. Läs gärna mer eller titta på en film här: http://skl.se/halsasjukvard/kunskapsstodvardochbehandling/samordnadindividuellplansip.samordnadindividuellplan.html

En SIP kan i bästa fall bli som tränaren i ett fotbollslag. Den samlar alla spelare och bygger ett lag. För det är först som lag även de totalt nederlagstippade kan ta sig långt.

Publicerad i Brukarinflytande, personlig blogg Taggar: , , ,
One comment on “Lagspel!
  1. Elisabeth Axberg skriver:

    Jättebra text!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Ämnesområde

Kommande Evenemang

Det finns inga kommande events just nu.

Vi erbjuder PEER Support utbildning i samarbete med verksamheter inom Region Uppsala och länets kommuner.

För närvarande har vi inte någon planerad utbildning. Mer info om utbildningen här

Behöver du någon som lyssnar?

Vi har listat Hjälplinjer som du kan ringa när du är i kris eller mår psykiskt dålig och behöver någon att prata med.

Ladda gärna ner vår broschyr om Barns brukarinflytande genom att klicka på bilden

Alla kan lära sig mer – hela livet

Vi vill rekommendera utbildningar för dig som vill få mer kunskap inom psykisk (o)hälsa
Du hittar dessa här

Prenumera på vårt Nyhetsbrev

Ta del av vårt nyhetsbrev och få information direkt i din mailbox om vårt arbete på Forum för Brukarinflytande och på vad som händer inom vård och stöd i Uppsala län.