Brukarinflytande i vardagen

5/5 och jag skolkar från (H)järnkolls manifestationer för en dag i musikens tecken. Med tanke på att jag blev intervjuad i radio dagen innan http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=6425274 så väljer jag att avstå det dåliga samvetet och njuta av det vackra vädret och musiken. (H)järnkollsmaterialet ligger dock nerpackat och jag har lovat sprida informationen när jag får möjlighet.

Prästen hälsar välkommen och börjar med att ursäktande berätta att pastorn som skulle ha predikat under denna ekumeniska gudstjänst tyvärr blivit sjuk så om inte någon i församlingen vill predika så får vi hålla tillgodo med hennes gamla predikan från något annat år. Blixtsnabbt åker min hand upp i luften och jag skrattar lite åt att jag inte ens hann tänka på mer än att det var 5/5 innan jag reagerade. Perfekt!

Gudstjänsten går vidare och slutligen börjar prästen predika. Utan att tänka åker min hand upp igen. (Att må bra psykiskt gör mig mer än lovligt impulsiv.) Prästen tystnar. ”Jag måste få fråga… varför frågar du om någon vill predika om du sedan inte tar hänsyn till svaret du får?”  Till min stora lättnad finner sig prästen. Hon hälsar mig välkommen fram och jag får prata om alla människors lika värde oavsett vilka psykiska förutsättningar de har. Om hur vi ser det ovanliga i naturen med förundran, kanske till och med vårdar och värnar det, men att ovanliga människor ofta blir föremål för trakasserier och hamnar utanför samhället.

Efteråt funderar jag på det som hände. Prästen ställde en fråga som hon fick ett annat svar på än hon förväntat sig. Frågan var kanske enbart retorisk och det var kanske jag som gjorde fel när jag tackade ja? Kanske tänkte hon sig att jag inte skulle vilja tala när det väl kom till kritan. Kanske ville hon skona mig från att göra bort mig offentligt. Det är dock här som brukarinflytandet blir verklighet. En av användarna fick påverka utfallet. Jag fick påverka min situation och jag tror att många av de som lyssnade faktiskt tog det till sig. Det blev bra! och nästa gång någon i församlingen vill påverka gudstjänsten tror jag att prästen är mer benägen att lyssna. Så brukar det nämligen vara med brukarinflytandefrågan. De redan frälsta har förstått hur otroligt värdefullt det är medan de andra inte ens förstår varför de ska lyssna.

Publicerad i NPF Taggar: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Ämnesområde

Kommande Evenemang

  1. Välkommen till Framtidskonferens för PEER Support

    28 januari kl:08:00 - 15:00

Vi erbjuder PEER Support utbildning i samarbete med verksamheter inom Region Uppsala och länets kommuner.

För närvarande har vi inte någon planerad utbildning. Mer info om utbildningen här

Behöver du någon som lyssnar?

Vi har listat Hjälplinjer som du kan ringa när du är i kris eller mår psykiskt dålig och behöver någon att prata med.

Ladda gärna ner vår broschyr om Barns brukarinflytande genom att klicka på bilden

Alla kan lära sig mer – hela livet

Vi vill rekommendera utbildningar för dig som vill få mer kunskap inom psykisk (o)hälsa
Du hittar dessa här

Prenumera på vårt Nyhetsbrev

Ta del av vårt nyhetsbrev och få information direkt i din mailbox om vårt arbete på Forum för Brukarinflytande och på vad som händer inom vård och stöd i Uppsala län.