Boktips!

9127137015

ADHD-hjälpen för ett liv i balans” är skriven av Katarina A. Sörngård. Den är först och främst till för vuxna som själva har ADHD, men anhöriga och de som arbetar med, eller möter människor med ADHD har också stor nytta av att läsa den. Denna bok kan vara till en extra hjälp för hela familjen om fler i den har ADHD.

Boken är uppdelad i två delar med underkapitel. Den första delen heter ”Lär känna din ADHD” och den andra delen heter ”Lär dig hantera din ADHD med effektiva strategier” och allra sist i boken finns ett litet kapitel som riktar sig till anhöriga.

Under första delen ”Lär känna din ADHD” hittar man bland annat kapitlet ”Vad är ADHD?” där det bland annat tas upp att ADHD är en diagnos med gamla anor. Författaren reder också ut skillnaden mellan ADHD och ADD och skriver lite extra om just kvinnor och ADHD. I kapitlet ”Vilken behandling finns” tas medicinsk behandling och psykologisk behandling upp. Efter det kommer kapitlen ”Kärnproblem vid ADHD” och ”Hur tar man reda på om man har ADHD?”. De sista två kapitlen i den första delen är ”Vad samhället kan erbjuda” och ”Mot en förändring – för ett liv i balans”.

I den andra delen ”Lär dig hantera din ADHD med effektiva strategier” tar första kapitlet ”Att planera” upp olika strategier för att man ska kunna ordna sitt liv på ett bra sätt. I kapitlet ”Att organisera” kan man läsa om hur man har koll på viktiga papper, hanterar sin ekonomi, hur man hittar sina nycklar, plånbok och mobiltelefon och hur man kan ta sig ur kaoset som lätt kan uppstå i ens liv om man har ADHD. De andra kapitlen är ”Att lära sig att bromsa”, ”Att reglera känslor”, ”Att förbättra sin uppmärksamhet” och ”Kommunikation och konflikthantering”.

Efter kapitlet ”Till Dig som är anhörig” finns också ett viktigt kapitel ”Samsjuklighet”, då forskning har visat att ca 77 procent av dem som har ADHD i vuxen ålder också har ett eller flera andra psykiatriska tillstånd som kan bero på flera olika orsaker.

Det är tänkt att man ska läsa ett kapitel i taget och pröva de strategier och tips som tas upp innan man går vidare till nästa. På så sätt kan man samtidigt som man läser boken ändra sina strategier i vardagen så att det fungerar bättre i ens liv allt eftersom. De flesta av bokens strategier utgår från kognitiv beteendeterapi (KBT), den psykologiska behandlingsmetod som enligt författaren har störst vetenskapligt stöd när det gäller psykologisk behandling av ADHD. Olika exempel i boken visar hur andra personer arbetat med olika strategier för att få ordning på sin vardag.

Jag anser att denna bok är en av de bästa böcker om ADHD som finns på marknaden idag, då den också är praktiskt lagd och skriven direkt för dem som själva har ADHD. Dessutom är boken lättläst och jag kan verkligen rekommendera den för intresserade!

Hälsningar

Laila Blideskog

Publicerad i ADHD Taggar: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Ämnesområde

Kommande Evenemang

Det finns inga kommande events just nu.

Vi erbjuder PEER Support utbildning i samarbete med verksamheter inom Region Uppsala och länets kommuner.

För närvarande har vi inte någon planerad utbildning. Mer info om utbildningen här

Behöver du någon som lyssnar?

Vi har listat Hjälplinjer som du kan ringa när du är i kris eller mår psykiskt dålig och behöver någon att prata med.

Ladda gärna ner vår broschyr om Barns brukarinflytande genom att klicka på bilden

Alla kan lära sig mer – hela livet

Vi vill rekommendera utbildningar för dig som vill få mer kunskap inom psykisk (o)hälsa
Du hittar dessa här

Prenumera på vårt Nyhetsbrev

Ta del av vårt nyhetsbrev och få information direkt i din mailbox om vårt arbete på Forum för Brukarinflytande och på vad som händer inom vård och stöd i Uppsala län.