Välkommen hit!

Jag heter Elsa och jobbar sedan ett halvår tillbaka på Forum för Brukarinflytande. Ett Arvsfondsprojekt som under tre år ska jobba med att utveckla och öka patienternas/brukarnas/de anhörigas inflytande över den vård och det stöd vi får av samhället. På tisdag får jag tillgång till ”min” sida på Forum för Brukarinflytandes hemsida men idag, fredag, fick jag inspiration att skriva lite om en av de saker som är så viktig när man, som jag, jobbar med brukarinflytandefrågor och därför gör jag det.
 .
Ett av kraven för att kunna söka mitt jobb var att ”ha egen erfarenhet”. Alla vi som jobbar här på Forum för Brukarinflytande har erfarenhet ur ett brukarperspektiv på något sätt. Det är vår styrka! men också en svaghet. Ingen jobbar heltid. De flesta av oss har stöd på olika sätt från till exempel arbetsförmedlingen, socialpsykiatrin, LSS eller psykiatrin. Vi har hög sjukfrånvaro men också hög sjuknärvaro. Under den senaste tiden har jag gått ner i en depression igen och med det också presterat mindre och mindre på jobbet. De dagar jag har orkat vara här. Samtidigt har jag återigen bett om att få ECT. Denna omtalade behandling som många har fördomar om är det enda som tidigare har hjälpt mig när allt är nattsvart.
 .
I brukarföreningarna pratar vi ofta om bemötande. Om att bli tagen på allvar. Bli lyssnad på. Upplevelserna går isär. De flesta har nog både bra och dåliga erfarenheter och tyvärr ingår det ofta i symptombilden av psykisk ohälsa att t.ex. lättare ta illa upp eller bli arg. När man har att göra med oss blir bemötandet extra viktigt just därför. Vi är lite som vilken människa som helst som med 40° feber förväntas vara trevlig om hen mot förmodan orkar gå ut i samhället. Skillnaden är bara att vi inte smittar utan faktiskt oftast mår bra av att komma ut. Frågan är bara: vem orkar jobba eller ens vara trevlig med 40° feber?
 .
För ungefär två veckor sedan gjorde jag ett studiebesök på psykiatriakuten. Det är ju bra att veta hur patientinflytandet ser ut på individnivå när man jobbar med frågorna menar jag 😉 Denna gången hade jag inte mycket mer att önska vad gäller bemötande. Det gör mig glad när mina önskemål tas på allvar även när jag är så sjuk att jag inte längre fungerar som jag ska. Det enda som inte fungerade var väntetiden. Påsken kom emellan och jag fick vänta längre än jag annars skulle gjort. Nu sitter jag dock äntligen och äter frukost efter min första behandling. Blir uppassad av underbara sjuksköterskor och har småpratat lite med läkaren. Jag kommer säkert att vara virrig och glömsk ett tag framöver.
Depressionen är ju inte heller botad med en behandling men, som jag brukar säga, ”det är bättre att vara glad och glömsk än begravd med sina minnen”.
Publicerad i Okategoriserade, vi som arbetar Taggar: , ,
2 comments on “Välkommen hit!
  1. Elisabeth Axberg skriver:

    Åh så bra du har skrivit!
    Lycka till med Forumet!

    Elisabeth Axberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Ämnesområde

Kommande Evenemang

Det finns inga kommande events just nu.

Vi erbjuder PEER Support utbildning i samarbete med verksamheter inom Region Uppsala och länets kommuner.

För närvarande har vi inte någon planerad utbildning. Mer info om utbildningen här

Behöver du någon som lyssnar?

Vi har listat Hjälplinjer som du kan ringa när du är i kris eller mår psykiskt dålig och behöver någon att prata med.

Ladda gärna ner vår broschyr om Barns brukarinflytande genom att klicka på bilden

Alla kan lära sig mer – hela livet

Vi vill rekommendera utbildningar för dig som vill få mer kunskap inom psykisk (o)hälsa
Du hittar dessa här

Prenumera på vårt Nyhetsbrev

Ta del av vårt nyhetsbrev och få information direkt i din mailbox om vårt arbete på Forum för Brukarinflytande och på vad som händer inom vård och stöd i Uppsala län.